Dan Huma 2006.

Aleksandar Merlak, 28-godišnji vlasnik "Humske konobe", novi je župan na "leto dan". Po prastarom hrvatskom običaju, javnim glasovanjem: urezivanjem crta- glasova kosirom u raboš izabrali su ga 10.06.2006. u Humu u gradskoj lođi. Aleksandar je prvi put izabran za župana Huama, a zanimljivosti radi spomenimo da mu je kao prvom djetetu koje se rodilo nakon 16 godina u Humu kum bio jedan hrvatski dnevni list.

Najveće fešta najmanjeg grada na svijetu počela je pred samim ulazom u Huma podizanjem zastave, promocijom novoga grba te otkrivanjem table na kojoj stoji da je Hum najmanji grad na svijetu i grad poznate rakije "Humske biske" te dobrodošlica na hrvatskom i još 3 svijetska jezika.

Jedanaest sudaca okupilo se u gradskoj lođi da bi novog župana izabrali uz pomoć kosira i raboša. Svog je nasljednika, po ustaljenom ceremonijalu pučke predstave na izvornom dijalektu proglasio dosadašnji župan Renis Gržinić, predavši mu župansku palicu i ključeve Polače. Novi je župan okupljenom mnoštvu poručio: "Dragi grašćaki i Homjani ubećan da ćemu sa dela delat pu stuarih navadvah i užancah!". Prioritet Merlaku, koji je od svog protukantidata Fabija Zubalića bio nadmoćniji za tri crtice, bit će daljnja promocija Huma kao najmanjeg grada na svijetu i grada biske, kao i rad na daljnjoj obnovi i revitalizaciji Huma. Izbor župana pratili su brojni posjetitelji. Rijetka je to prilika da se doživi duh starine jer iako se župan birao i u ostalim istarskim mjestima, danas se taj običaj očuvao samo ovdje, a obnovljen je 1977. godine.

ARHIVA :