Hum grad Biske

Jubilarna 5. smotra pamtit će se po tome što je najmanji grad na svijetu upravo toga dana proglašen gradom biske. Povelju su svečano potpisali buzetski dogradonačelnik Damir Sirotić i humski župan Renis Gržinić. Hum je time i formalno proglašen postojbinom biske, ljekovite kapljice kojoj se pripisuju afrodizijačka svojstva, a kojoj specifičan okus daju listovi imele. Podsjetimo, cjeloviti recept za humsku bisku ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidala, vrsnog poznavatelja ljekovitog bilja.

(GlasIstre 02.11.05.)

Šta je Humska biska ?
 

Humska Biska je domaća rakija koja se sprema od domaće komovice, bjele imele i četri vrste trava. Recept je star otprilike dvije tisuće godina, to je ostatak druidske magije starih Kelta koji su nekada živjeli na ovim prostorima. Bijela imela (viscum album) je bila kultna biljka starih Kelta. Inače biska ima ljekovita svojstva, jedan je od najboljih prirodnih ljekova protiv arterijoskleroze i za regulaciju krvnog tlaka. Recept zaproizvodnju ostavština je pokojnog humskog župnika Josipa Vidala, vrsnog poznavatelja ljekovitog bilja. Bisku možete dobiti u Humskoj konobi u Humu-najmanjem gradu na svijet...

 

Imela kroz povijest
Germani su imelu smatrali jakim, strašnim i smrtonosnim magijskim oružjem. Kao sveta biljka keltskih druida rabljena je u magijskim obredima za dobivanje napitaka za snagu, hrabrost, nepobjedivost i za liječenje svih bolesti. Imela je predstavljala simbol ljubavi i vjenčanja ako se nosila kao talisman. Imela je i sastavni dio čarobnog napitka druida Panoramaix, kojeg je priređivao za Asterixa. O imeli pišu Hipokrat i Plinije te Sveta Hildegard, navodeći ljekovita svojstva te biljke.
 
Imela Viscum album L.
Imela Viscum album L. biljka je iz obitelji Loranthaceae. To je biljka bez naročitog mirisa i gorkog okusa. Raste kao polunametnik na krošnjama drveća i to na hrastu, jabuci, kruški, topoli, grabu, brezi, jeli, jablanu... Prirodni je antikarcinom, antitumor, antidijabetik, arteriosklerotik, diuretik, hipertenzor, kardik depresant, laksativ, relaksant, sedativ, stimulatnat i vazodilator.
 

Ljekovito djelovanje Imele

Ljekoviti sadržaj imele su alkaloid viscin, viskotoksin, lektin, holin, histamin, anti-tumor proteine, resin, fenetilamin, inozitol, eterična ulja, šećer, gorke tvari, treslovine, vosak, guma, sluz.
U pučkoj medicini imelu rabimo za liječenje kroničnog zatvora konstipacije, za opuštanje kao relaksant nervnog sustava, za protuupalna djelovanja, kod upale usta, grla i crijeva, za zaustavljanje krvarenja, kod krvarenja iz pluća i maternice, kod visokog krvnog tlaka kao posljedica oboljenja srca i bubrega (najprije povisuje tlak a zatim snižava na normalu, dok se bilo ubrzava), kod vazomotornih smetnji, kod epilepsije, histerije, nesvjestice, groznice, raznih bolesti srca kao srčani stimulans, raznih glavobolja, ekcema, bolesti tegoba menopauze, bolesti cirkulacije (navala krvi u glavu), kod šumova u ušima, kod raznih karcinoma, bolesti želuca gastritis, bolesti živaca, kao stimulans gušterače i rada metabolizma, kao vodeći arteriosklerotik protiv ovapnjenja krvnih sudova, kod varikoznih vena, kod teških oboljenja bez nekih pozitivnih pokazatelja na bolje. Svježi sok iz listova pomaže kod liječenja kožnih osipa.
Danas ekstrakt imele predstavlja znanstveno dokazan lijek u liječenju najtežih oboljenja, anti-tumornog i anti-karcinomnog djelovanja. Ekstrakt imele (total extracts of Viscum album engl. mistletoe) je danas znanstveno najviše proučavan biljni ekstrakt u Njemačkoj u kojem studije pokazuju da se primjenjuje u liječenju niza oboljenja, a ponajviše na oboljelim od najteže bolesti današnjice karcinoma. U kemoterapiji se imela koristi kod karcinoma kolona, rektuma, želuca, karcinoma grudiju i to kod već udaljenih metastaza u području pazuha axillary, ili karcinoma malih stanica bronha, kod glave i vrata, kod adenokarcinoma gušterače, herpes simpleksa, kod HIV-a, AIDS-a, B-staničnog limfoma, papilloma virusa, karcinoma plućnih stanica, kod non hočkins limfoma. Ekstrakt imele danas koristimo i kod prevencije kancinoma oboljenja kao što su ranice na maternici papa II i III., leukoplakije i mukoze, mastopatia est..III., kolitisa ulceroznog, kod Cronove bolesti, bradavica.

 

 

ARHIVA :